Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του γάμου σας είναι πολύ λογικό να υπάρχουν εντάσεις λόγω του άγχος και του στρες, τα οποία πέρα από όμως πέρα από ανούσια μαλώματα με τον αγαπημένο σας μπορούν και να οδηγήσουν και σε άσχημες προστριβές με την… μέλλουσα πεθερά σας. Η Ευφροσύνη Φωτεινάκη, συμβουλευτική ψυχολόγος και εξειδικευμένη σε θέματα σχέσεων σήμερα μοιράζεται μαζί μας χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα διαχειριστείτε τη σχέση με την πεθερά σας λίγο πριν τον γάμο.
“Είναι αλήθεια πως η οικογένεια του συντρόφου μας, και πιο σημαντικά του μελλοντικού μας συζύγου, είναι οι άνθρωποι με τους οποίους θα χρειαστεί να συνυπάρξουμε με έναν τρόπο αρμονικό και αποτελεσματικό, προκειμένου να διασφαλίσουμε την προσωπική μας ηρεμία στο πέρασμα των χρόνων. Από τον πρώτο κιόλας καιρό αισθανόμαστε το πόσο κοντά μας επιτρέπει η οικογένειά του συντρόφου μας να πλησιάσουμε σε συναισθηματικό επίπεδο, ενώ παράλληλα παίρνουμε μια γεύση της σχέσης που ο σύντροφός μας διατηρεί με την μητέρα του. Όσο πιο εξαρτητική φαίνεται η σχέση μεταξύ τους, όσο περισσότερο δυσκολεύεται η μητέρα εκείνου να αποδεχτεί την ανεξαρτητοποίηση του αλλά και τον επαναπροσδιορισμού του δικού της ρόλου, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα προβλήματα που θα δημιουργούνται στη σχέση σας.”
“Πώς μπορούμε άραγε να διαχειριστούμε μια πεθερά που δε φαίνεται να σέβεται την άποψή μας και κατά την προετοιμασία του γάμου μας επιθυμεί να «περνάει το δικό της;»…”
Διαχείριση Συναισθημάτων
"Η πιο μεγάλη πρόκληση στην αντιμετώπιση μιας παρεμβατικής και επίμονης πεθεράς είναι η δική σας διαχείριση συναισθημάτων. Θυμός, οργή, απογοήτευση είναι μόνο μερικά από τα δύσκολα συναισθήματα που προκύπτουν. Συναισθήματα που θα χρειαστεί να «δουλέψετε» μέσα σας, να αναρωτηθείτε από ποιά συμπεριφορά ή φράση της πηγάζουν ώστε να οδηγηθείτε στο πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πώς σας κάνει να νιώθετε. Συχνά ακούω γυναίκες στο γραφείο να μου περιγράφουν πως εισπράττουν ανταγωνισμό, αρνητισμό, υποτίμηση της αξίας τους. Είναι σαφές πως μια μητέρα αγκιστρωμένη από τον γιο της, θα δει ανταγωνιστικά την γυναίκα που κερδίζει χώρο από τη ζωή του μα πιο σημαντικά ενδιαφέρον, προσοχή, προτεραιότητα. Εσείς, θα χρειαστεί να αντισταθείτε σε αυτή την περίεργη, νοσηρή δυναμική σχέσης υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας πως ο στόχος δεν είναι να χειριστείτε εκείνη αλλά τον ίδιο σας τον εαυτό που «κινδυνεύει» να αλλοιωθεί και να μεταμορφωθεί σε μια γυναίκα εντελώς διαφορετική από εκείνη που ερωτεύτηκε ο μελλοντικός σας σύζυγος."
Photo : Jeff Loves Jessica via Wedding Forward
Επικοινωνία με το «σωστό» πρόσωπο
"Ένας χρυσός «κανόνας» στο γάμο αλλά και στην περίοδο που προηγείται αυτού, είναι πως«την ευθύνη να προστατέψεις την οικογένειά σου από τον γονιό σου, την έχεις πάντα εσύ». Με απλά λόγια, εάν η μητέρα του δημιουργεί συστηματικά προβλήματα σχετικά με την επιλογή του νυφικού, το χώρο του party, την εκκλησία ή ακόμη και το ταξίδι του μέλιτος, το πρόσωπο στο οποίο πρέπει να απευθυνθείτε,αφού πρώτα «συζητήσετε» με τον εαυτό σου όπως ανέφερα στο πρώτο βήμα, είναι ο μελλοντικός σας σύζυγος, ώστε εκείνος με τη σειρά του να οριοθετήσει την μητέρα του. Εκείνος «διαπραγματεύεται» μαζί της, όχι εσείς. Εσείς, «διαπραγματεύεστε» με τον σύντροφό σας μιας και η αποτελεσματική διαπραγμάτευση προυποθέτει εξοικείωση αλλά και θέση αγάπης."
Είναι βέβαιο πως μέσα σε μια υγιή και σημαντική σχέση, οριοθετούμε τις συμπεριφορές που πάνε να δημιουργήσουν πρόβλημα στην σχέση και αργότερα στην οικογένειά μας. Εφόσον λοιπόν μπορέσετε με ήπιο τρόπο να του επικοινωνήσετε τους προβληματισμούς σας, με μόνο κίνητρο την καλή πορεία της σχέσης σας και όχι την κυριαρχία, είναι φυσικό επόμενο και εκείνος να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να εξομαλυνθεί η μεταξύ σας σχέση.
Photo : Odalys Mendez via Wedding Sparrow
Η πεθερά και ο οικονομικός έλεγχος
"Τα έθιμα της κοινωνίας μας που περιλαμβάνουν την πληρωμή του νυφικού από την πεθερά αλλά και την οικονομική της συνεισφορά σε άλλα σημαντικά μέρη του γάμου, δυσκολεύουν συχνά την οριοθέτησή της κατά την γαμήλια προετοιμασία. «Εφόσον πληρώνω, θα έχω και γνώμη», «Τα δώρα επιλέγονται από εκείνον που τα κάνει», ακούμε συχνά και είναι σαφές πως η πεθερά θα έχει γνώμη, θα χρειαστεί όμως να ακούσει και να σεβαστεί την γνώμη της νύφης ως την πιο σημαντική. Εάν αισθάνεστε ένα είδος οικονομικού ελέγχου από πλευράς της, συζητήστε το με τον σύντροφό σας δίνοντάς του να καταλάβει πόσο ευαίσθητα θέματα θίγονται και πόσο προσωπικές σας στιγμές είναι αυτές που τίθενται υπό διαπραγμάτευση. Με εκείνη, θα χρειαστεί να είστε ουδέτερη, όσο θα διερευνάτε με τον σύντροφό σας τα επόμενα βήματα. Και σε περίπτωση που γίνει αφόρητα πιεστική σε πολύ σημαντικά ζητήματα μπορείτε να πείτε «θα ήθελα να συζητήσω αυτό το δίλημμα με τον σύντροφό μου και να πάρουμε μαζί αυτή την σημαντική απόφαση."
Κι αν εκείνος δεν καταλαβαίνει;
"Είναι μια ερώτηση που θα ακούσω πολύ συχνά στο γραφείο. Μια ερώτηση που κρύβει θυμό μα κυρίως φόβο, φόβο πως εκείνος δε θα σας καταλάβει. Ο άνθρωπος που ετοιμάζεστε να περάσετε το υπόλοιπο της ζωής σας μαζί του δημιουργώντας οικογένεια, δε θα σας καταλάβει. Αξίζει να αναρωτηθείτε σε περίπτωση που τον προσεγγίσατε και «πέσατε σε τοίχο», εάν πράγματι δεν σας καταλαβαίνει ή εάν ο τρόπος που του επικοινωνείτε όσα σκέφτεστε δεν είναι αποτελεσματικός.
Να θυμάστε πως προσεγγίζουμε ήπια,διακριτικά και απλά, δείχνοντάς του την κατεύθυνση που πρέπει να κοιτάξει ώστε να δει μόνος του το πρόβλημα, χωρίς να του πετάμε συμπεράσματα και κατηγορώ που δεν μπορεί και δε θέλει να διαχειριστεί. Παραθέστε του με ηρεμία τα γεγονότα και προσθέστε «αναρωτιέμαι αν κι εσύ μπορείς να νιώσεις την πίεση που αισθάνομαι», «σε μια τόσο όμορφη περίοδο με πληγώνει αυτή η έλλειψη επικοινωνίας». Φυσικά θα είναι δύσκολο για εκείνον να εντοπίσει μια δυσλειτουργική συμπεριφορά στη μητέρα του, μιας και έχει μεγαλώσει μαζί της και έχει γαλουχηθεί σε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Όσο εσείς είστε σαφείς και, κυρίως, όσο εκφράζετε το πώς νιώθετε μέσα σε αυή την κατάσταση, τόσο θα τον βοηθάτε να μπει στα παπούτσια σας και να οριοθετήσει την όλη κατάσταση.
Αν εκείνος δείχνει να μην κατανοεί το πώς νιώθετε, αν επιμένει να υποστηρίζει την μητέρα του εις βάρος της σχέση σας, τότε ενδεχομένως να υπάρχει πρόβλημα στη μεταξύ σας σχέση.Αξίζει να σκέφθείτε αν εκείνος αναγνωρίζει τις ανάγκες σας, αν κατανοεί τον ψυχισμό σας και κυρίως αν είστε «ομάδα». Οι προκλήσεις που προκύπτουν πριν τον γάμο είναι οι πιο διαφωτιστικές και χρήσιμες προκλήσεις: μας δείχνουν το δρόμο στον οποίο θα πορευτούμε για το υπόλοιπο της ζωής μας!"
Ευχαριστούμε την Ευφροσύνη Φωτεινάκη για τις πολύ χρήσιμες συμβουλές για το πως να διαχειριστείτε τη σχέση με την πεθερά σας και να είστε μία πιο zen νύφη!
Ευφροσύνη Φωτεινάκη MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Εξειδικευμένη σε Θέματα Σχέσεων.
Απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου όπου με έπαινο ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό της στη Συμβουλευτική καθώς και τη διετή, ολοκληρωμένη επαγγελματική της εκπαίδευση στη Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία. Στη συνέχεια εργάστηκε για τρία χρόνια στην κλινική Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας Ατόμου και Ζεύγους του Εδιμβούργου, Couple Counselling Lothian, ενώ μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα συνεργάστηκε για ένα χρόνο με το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Δρ. Θάνου Ασκητή, στο οποίο δραστηριοποιούνταν ως Θεραπεύτρια ψυχικών και σεξουαλικών διαταραχών. Έχει υπάρξει Ειδική Συνεργάτης του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγεινής (Ε.Π.Ι.ΨΥ) καθώς και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ). Διατηρεί γραφείο στη Φιλοθέη όπου ασχολείται με τη θεραπεία ψυχολογικών και σεξουαλικών προβλημάτων σε έφηβους, ενήλικες και ζευγάρια και είναι μέλος της Βρετανικής Ένωσης Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας.
Leave a Reply