Home >> Inspiration >> Οργανωση γαμου >> Συμβουλες για το πως να διαχειριστειτε το αγχος της προετοιμασιας γαμου

Συμβουλες για το πως να διαχειριστειτε το αγχος της προετοιμασιας γαμου

Μετά από την πολυπόθητη πρόταση γάμου γρήγορα θα συνειδητοποιήσετε πως ξεκινάει μία περίοδος προετοιμασίας για το γάμο σας… όμορφη αλλά ταυτόχρονα μπορεί να έχει και αρκετό άγχος, ειδικά αν δεν το διαχειριστείτε σωστά και έξυπνα. Σήμερα η Ευφροσύνη Φωτεινάκη, συμβουλευτική ψυχολόγος και εξειδικευμένη σε θέματα σχέσεων θα μοιραστεί μαζί μας πολύ σημαντικά tips για αποφύγετε το υπερβολικό άγχος κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του γάμου σας!

γαμος-συμβουλες-για-τη-νυφη (8)

Φωτογράφος : C&P SOFIKITIS via LOVE4WEDDINGS

Γράφει η Ευφροσύνη Φωτεινάκη, MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Εξειδικευμένη σε Θέματα Σχέσεων

“Ο γάμος, όπως κάθε χαρμόσυνη αλλά και σημαντική αλλαγή στην πορεία της ζωής μας, συνοδεύεται από συναισθήματα ανυπομονησίας, χαράς αλλά και αγωνίας καθώς και έντονου άγχους. Η γαμήλια προετοιμασία «πρέπει» να είναι ευχάριστη και εσείς ακούραστη, θετική και υπομονετική απέναντι στις ευθύνες και τις προκλήσεις που θα ανακύπτουν. Όμως σταθείτε μια στιγμή… Δεν είστε ένα καλά προγραμματισμένο ρομπότ και δικαιούστε να νιώσετε κουρασμένη, απογοητευμένη, πεσμένη, θυμωμένη!”

“Είναι αλήθεια πως το έντονο στρες που βιώνει μια νύφη κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας πηγάζει κυρίως από τις προσδοκίες των γύρω της αλλά και του ίδιου της του εαυτού για τον γάμο της: προσδοκίες για μια άψογη διοργάνωση, για μια δική της αψεγάδιαστη παρουσία, προσδοκίες για μια ψύχραιμη και πάντα χαμογελαστή νύφη ακόμη κι όταν όλοι θα αρθρώνουν τη δική τους –διαφορετική- γνώμη, ακόμη και όταν οι μετεωρολογικές προβλέψεις για την ημέρα του γάμου θα αλλάζουν συνεχώς! Παρακάτω θα βρείτε κάποιες απλές, πρακτικές συμβουλές για να διαχειριστείτε το άγχος, που είναι απόλυτα φυσιολογικό να βιώσετε αναμένοντας αυτή την τόσο μοναδική στιγμή της ζωής σας. Να θυμάστε πως χρειαζόμαστε το άγχος για να είμαστε λειτουργικοί και ενεργητικοί, αρκεί να μη «σκαρφαλώνει» τόσο ψηλά ώστε να αρχίζουμε να αισθανόμαστε έντονο συναισθηματικό βάρος, ψυχοσωματικές αντιδράσεις και ένα πνιγηρό αίσθημα αγωνίας”.

γαμος-συμβουλες-για-τη-νυφη (16)

Φωτογράφος : XSTUDIO via LOVE4WEDDINGS

Μοιραστείτε τις ευθύνες της προετοιμασίας!

“Μη φοβηθείτε να απευθυνθείτε σε έναν Ειδικό για τη διοργάνωση του γάμου σας, μη διστάσετε να μοιραστείτε το όραμά σας και να απολαύσετε την απόλυτη στήριξη έμπειρων ανθρώπων που γνωρίζουν καλά πως να διαχειριστούν τις πολλαπλές απαιτήσεις και προκλήσεις της γαμήλιας προετοιμασίας. Πάνω απ’ όλα όμως μοιραστείτε τις ευθύνες με τον άνθρωπό σας, με την κουμπάρα σας, με την καλύτερη σας φίλη, με την μητέρα σας, με τον άνθρωπο αυτό που ξέρετε πως είναι εκεί για να σας ακούσει, να σας συναισθανθεί, να μη σας κρίνει, να σας «ξεκλειδώσει» τις στιγμές που θα το έχετε ανάγκη! Παρατηρώ πως πολλές φορές στην διάρκεια της προετοιμασίας, μια νύφη χάνει την ουσιαστική επικοινωνία και επαφή με τους ανθρώπους που χρειάζεται περισσότερο κοντά της. Κι όμως, όσο περισσότερο μοιράζεστε το ταξίδι της προετοιμασίας, τόσο πιο έντονο και ολοκληρωμένο θα είναι το συναίσθημα της ικανοποίησης όταν φτάσετε στον προορισμό σας, έχοντας κοντά σας ανθρώπους που εμπιστευτήκατε και σας στάθηκαν και τώρα μοιράζονται μαζί σας τις μοναδικές στιγμές σας”.

γαμος-συμβουλες-για-τη-νυφη (5)

Φωτογράφος : YIANNIS ALEFANTOU PHOTOGRAPHY via LOVE4WEDDINGS

γαμος-συμβουλες-για-τη-νυφη (3)

Φωτογράφος : YIANNIS SOTIROPOULOS via LOVE4WEDDINGS

γαμος-συμβουλες-για-τη-νυφη (10)

Φωτογράφος : WEDART PHOTOGRAPHY via LOVE4WEDDINGS

Οριοθετήστε τις παρεμβάσεις των γύρω σας

“Ένα σημαντικό κομμάτι του άγχους της γαμήλιας προετοιμασίας οφείλεται στις παρεμβάσεις συγγενών αλλά και φίλων, στις δικές τους επιθυμίες, απαιτήσεις, αρνήσεις, προσδοκίες. Είναι σπουδαίας σημασίας, εφόσον ζητάτε τις απόψεις των «σημαντικών άλλων» της ζωής σας, να είστε προετοιμασμένη για την πολυφωνία που θα χρειαστεί να διαχειριστείτε αλλά κυρίως να γνωρίζετε πως να θέσετε όρια όταν αισθανθείτε πραγματικά πιεσμένη. Μιλήστε τους ειλικρινά και επικοινωνήστε με ισορροπία. Προς αποφυγή εντάσεων και συγκρούσεων, ακούτε πάντα αυτό που έχουν να σας πουν οι γύρω σας αλλά παράλληλα δείχνετε ξεκάθαρα πως θα φιλτράρετε κάθε επιθυμία/ γνώμη ώστε να καταλήξετε σε αυτό που ταιριάζει περισσότερο στο δικό σας όραμα για τον γάμο σας. Η συγκατάβαση, οι συνεχείς υποχωρήσεις, οι συμβιβασμοί σε ζητήματα ζωτικής για εσάς σημασίας, ενδέχεται να σας στρεσάρουν ακόμη περισσότερο αλλά –πιο σημαντικά- να σας κάνουν να αισθανθείτε πως τελικά ζείτε τον γάμο που οι άλλοι ονειρεύονται για εσάς”.

γαμος-συμβουλες-για-τη-νυφη (15)

Φωτογράφος : C & P SOFIKITIS via LOVE4WEDDINGS

γαμος-συμβουλες-για-τη-νυφη (2)

Φωτογράφος : REDBOX STUDIO via LOVE4WEDDINGS

γαμος-συμβουλες-για-τη-νυφη (14)

Φωτογράφος : C&P SOFIKITIS via LOVE4WEDDINGS

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να αισθανθεί άσχημα!

“Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, η ελευθερία να βιώνετε γνήσια όποια αρνητικά ή δυσάρεστα συναισθήματα προκύπτουν, είναι λυτρωτική και βαθιά απελευθερωτική για εσάς. Σε λίγο καιρό παντρεύεστε, αυτό όμως δε σας αφαιρεί το ανθρώπινο δικαίωμα να νιώσετε πιεσμένη, θλιμμένη, φοβισμένη, θυμωμένη. Είναι απόλυτα υγιές απέναντι σε μια σημαντική αλλαγή της ζωής μας να στέκουμε με ποικίλα συναισθήματα δίχως να νιώθουμε ενοχές για αυτά!”

Ενισχύστε την αυτο-φροντίδα σας

“Αυτή την περίοδο των τόσων ευθυνών είναι απαραίτητο να ενισχύσετε την φροντίδα του εαυτού σας, κάνοντας πράγματα που σας χαλαρώνουν και σας αναζωογονούν. Ένας περίπατος σε ένα όμορφο τοπίο, ένας καφές με ανθρώπους που αφαιρούν άγχος και σας κάνουν να χαμογελάτε, ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο με τον σύντροφό σας, στιγμές αληθινής επαφής με τον εαυτό σας και όσους αγαπάτε. Μην ξεχνάτε πως οι εξαντλητικές δίαιτες, το συνεχές τρέξιμο, η εσωστρέφεια και ο συγκεντρωτισμός σαμποτάρουν τη σωματική σας υγεία αλλά και την ψυχική σας ισορροπία αφαιρώντας σας πολύτιμη ενέργεια!”

γαμος-συμβουλες-για-τη-νυφη (20)

Φωτογράφος : MINDART PHOTOGRAPHY via LOVE4WEDDINGS

γαμος-συμβουλες-για-τη-νυφη (11)

Φωτογράφος : THEODOROS CHLIAPAS via LOVE4WEDDINGS

γαμος-συμβουλες-για-τη-νυφη (9)

Φωτογράφος : XSTUDIO via LOVE4WEDDINGS

γαμος-συμβουλες-για-τη-νυφη (4)

Φωτογράφος : REDBOX STUDIO via LOVE4WEDDINGS

γαμος-συμβουλες-για-τη-νυφη (17)

Φωτογράφος : PAHOUNTIS PHOTOGRAPHY via LOVE4WEDDINGS

Απολαύστε την μαγεία του μη- τέλειου!

Είναι μια από τις πιο σπουδαίες συνειδητοποιήσεις για κάθε νύφη, για κάθε άνθρωπο. Στις σημαντικές στιγμές της ζωής μας, στους στόχους που βάζουμε και επιθυμούμε βαθιά να πετύχουμε, στα σημαντικά projects που ξεκινάμε, ο στόχος μας δεν είναι «το τέλειο» καθώς δεν υπάρχει, είναι μια έννοια που συνεχώς μεταβάλλεται και ένας πήχης που συνεχώς ανεβαίνει.
Στόχος μας είναι να βιώσουμε αυτό που συναισθηματικά έχουμε ονειρευτεί, αυτό που πρακτικά ακόμη κι αν δεν είναι τέλειο, θα είναι μοναδικά σχεδιασμένο και ονειρεμένο από εσάς, μια ημέρα στην οποία θα οδηγηθείτε με ηρεμία και γλυκιά προσμονή, με διαχειρίσιμο άγχος και συντροφιά τον άνθρωπο που επιλέξατε να πορευτείτε μαζί στις πολλές σπουδαίες αποφάσεις και αλλαγές της ζωής!

γαμος-συμβουλες-για-τη-νυφη (6)

Φωτογράφος : REDBOX STUDIO via LOVE4WEDDINGS

Ευχαριστούμε την Ευφροσύνη Φωτεινάκη για τις πολύ χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγετε το στρες κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του γάμου σας και να είστε μία πιο zen νύφη!

Ευφροσύνη Φωτεινάκη MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Εξειδικευμένη σε Θέματα Σχέσεων.

Ευφροσύνη-Φωτεινάκη-150Απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου όπου με έπαινο ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό της στη Συμβουλευτική καθώς και τη διετή, ολοκληρωμένη επαγγελματική της εκπαίδευση στη Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία. Στη συνέχεια εργάστηκε για τρία χρόνια στην κλινική Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας Ατόμου και Ζεύγους του Εδιμβούργου, Couple Counselling Lothian, ενώ μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα συνεργάστηκε για ένα χρόνο με το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Δρ. Θάνου Ασκητή, στο οποίο δραστηριοποιούνταν ως Θεραπεύτρια ψυχικών και σεξουαλικών διαταραχών. Έχει υπάρξει Ειδική Συνεργάτης του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγεινής (Ε.Π.Ι.ΨΥ) καθώς και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ). Διατηρεί γραφείο στη Φιλοθέη όπου ασχολείται με τη θεραπεία ψυχολογικών και σεξουαλικών προβλημάτων σε έφηβους, ενήλικες και ζευγάρια και είναι μέλος της Βρετανικής Ένωσης Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας.

Συμβουλευτικη Ψυχολογος
Φροσω Φωτεινακη

Comments

Leave a Reply

DIY πρωτοτυπη μπομπονιερα για γαμο τα Χριστουγεννα | Ψαλιδι & Κορδελα
Κτημα γαμου Λαας | Συνεντευξη στο Love4Weddings
Elegant white and shades of grey wedding ideas
Πρωτοτυπες ιδεες για τη δεξιωση γαμου | Mobile cocktail bar
lifestyle collective
© 2017 Love4Weddings
Powered by WordPress ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ